Laatste nieuws

Laatste nieuws

Scheepswrakken weer veilig

Bericht van Get Wet:

Beste betrokkenen,

Zaterdag is bij miljoenen mensen onze protest actie bekend geworden om een halt toe te roepen aan bergingsschepen die met groot materiaal wrakonderdelen bergen van scheepswrakken waar duikers en sportvissers veel plezier aan beleven. We hebben in veel kranten gestaan. Behalve pagina groot in de Telegraaf (zie hieronder) verscheen er ook een mooi artikel in de kranten van HDCMedia (Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander, zie bijlage). Eerder deze week berichten regionale kranten al nieuws over deze kwestie.

Naar aanleiding van deze nieuwsberichten heeft Walter Bakker, eigenaar van Friendship Offshore B.V., contact met ons opgenomen. Hij was uiteraard niet blij met de media-aandacht, maar kon zich goed voorstellen dat wij deze werkzaamheden willen stoppen. Wij - niet alleen Klaudie en ik, maar ook teamleden van Duik de Noordzee schoon - waren op het moment dat Walter belde heel toevallig dit weekend in Terschelling. We hebben uitgebreid met Walter gesproken en hij heeft ons zijn bergingschip en loods laten zien. Open vertelde hij over zijn werkzaamheden. Inmiddels bergt hij rondom Ierland, Engeland, Frankrijk en de golf van Biskaje bij voorkeur op grote dieptes. Zijn diepste berging tot nu toe is 160 meter.

Friendship Offshore B.V. heeft de volgende speerpunten:

- Bergen van ladingen. Voor duikers wel jammer! Zo'n lading is een mooi gezicht. Maar, het gaat ook vaak om giftige stoffen zoals lood en zelfs nikkel. Het is natuurlijk een goede zaak dat dit materiaal wordt geborgen.

- Bergen van recent verloren spullen: containers, ankers en groot vismaterieel.

- Assisteren bij het ruimen van schepen die in de vaarroutes liggen.

Wat hij in het verleden heeft gedaan - hij noemt het zelf zijn opstartfase - is niet meer terug te draaien. Maar, over de toekomst hebben wij de volgende afspraken gemaakt:

- Rederij Terschelling sloopt geen scheepswrakken meer in de Noordzee op plaatsen waar sportduikers komen. Dat wil concreet zeggen dat zij niets van het wrak af- of stuk trekken en dat ze zich beperkt tot ladingen waar hij direct met zijn grijper bij kan zonder iets te slopen.

- Walter juicht onze actie 'Duik de Noordzee schoon' toe. Hij is bereid big bags te vullen met warrelnetten, lijnen en vishaken mits deze zakken kosteloos bij hem worden opgehaald. Dat zou ons project een enorme impuls geven. Misschien een mooie taak voor Vereniging Kust & Zee en Stichting de Noordzee in het kader van het 'fishing for litter' project?

Wij zijn blij met de resultaten van dit gesprek en vertrouwen op een goede samenwerking. Wij hopen dat ook het bergingsschip de Bela uit Stellendam zich aan deze afspraken wil conformeren en houden jullie op de hoogte. Volg het nieuws ook op: www.duikdenoordzeeschoon.nl

Freek wint Lekker-Bezig-Award

Freek wint Aqua-Delfia-Lekker-Bezig-Award

Op donderdag 1 april werd Freek (ook wel Freek-Willem) verrast met een mooie prijs. Als dank voor zijn harde werken en inzet voor de vereniging kreeg hij de Aqua-Delfia-Lekker-Bezig-Award. Freek heeft de award vol dankbaarheid en verbazing aangenomen, en gaf blij te zijn met deze verrassing. Wie het bij de award behorende filmpje wil zien, kan de volgende link volgen:

Filmpje - Je bent zo lekker bezig Freek (GAMMA)

Sepia-lezing

Woensdag 24 maart heeft Joop Stalenburg, oud-lid van Aqua Delfia, samen met zijn vrouw Felice een lezing gegeven over de sepia’s. Joop en Felice zijn initiatiefnemers van het Sepia-project en Zeeland en het zijn enthousiaste vertellers.

De sepiarekjes maken Joop en Felice van wilgentakken. De takken krijgen ze van de gemeente die het snoeiafval in hun tuin achterlaat, waarna zij weer flink wat rekjes kunnen bouwen. Voor het sepia-seizoen maken Joop en Felice drie duiken per dag om alle rekjes te plaatsen. In totaal hebben ze in de afgelopen jaren ongeveer 5000 rekjes geplaatst. Aan het einde van een drukke duikdag gaan Joop en Felice zelf nog het water in om te controleren of alle rekjes nog wel overeind staan zodat de eitjes er aangehangen kunnen worden.

Wist je dat:
…een sepia de vorm van het rekje aan kan nemen om zo min mogelijk op te vallen?
…mannetjes sepia’s vechten om het vrouwtje?
…kleine jonge mannetjes worden verdreven en oudere mannetjes meer rechten hebben?
…sepia’s een harde snavelachtige bek hebben?
…zij hiermee in een gevecht wel eens elkaars tentakels afbijten?
…dat in één sepia-eitje ook maar één sepia zit?
…terwijl in één streng van een pijlinktvis wel honderden eitjes zitten?

Joop en Felice - sepias1 Joop en Felice - sepias2 Joop en Felice - sepias3


Tijdens de avond kwamen verschillende fantastische foto’s langs van de sepia’s, sepiola’s en pijlinktvissen. Hieronder staan een aantal foto’s van Joop en Felice weergegeven. Meer informatie en het sepiaproject is te vinden op: www.jopista.nl en www.sepiaproject.nl.

Met dank aan Joke voor het organiseren van deze mooie avond!

Cursus digitale onderwaterfotografie

Duikvereniging Palmare organiseert in april een cursus digitale onderwaterfotografie. Heb je altijd al betere foto’s willen maken? Dan is dit je kans! De cursus ziet er als volgt uit:

Theorie-avonden: 15 april en 22 april, aanvang 19:30 uur
Zwembadsessie: 28 april, aanvang 19:45 uur
Alle avonden in/nabij zwembad ’t Wedde, Richard Wagnerlaan 85, Voorschoten.

Tot slot een buitenwatersessie (nader af te spreken) en een theorie-avond over nabewerken van onderwaterfoto’s met Photoshop CS4.

Kosten: € 30,= per persoon, exclusief het boek.

Aanmelden bij Arthur Palache, arthur@palache.nl
Het boek kan je (bij tijdig aangeven) bestellen via het bestuur.